El bàsquet a Pardinyes 1966/67-2016/17

“50 Anys de Bàsquet a Pardinyes” és un reconeixement a aquelles persones que durant aquest període de temps han dut a terme de forma altruista, voluntària i solidària la seva aportació per a la pràctica, exhibició i competició d’aquest esport en el barri de Pardinyes.

La publicació, escrita pel periodista Paco Castillo, consta de 140 pàgines i narra també la història del Club més important del barri. El CB Pardinyes que es va formar l’any 1973 i que, el primer equip del Club, ha aconseguit aquesta temporada 2016/17 els millors resultats de la seva història.

En el llibre, presentat en Orvepard el 27 de juny de 2017, s’indica que durant els darrers 50 Anys (1966/67-2016/17) el barri de Pardinyes ha tingut 4 clubs de bàsquet: Huracans, Pardiñas, Centre de Formació Professional Pardinyes i Club de Bàsquet Pardinyes. Al llarg del temps aquests clubs han anat desapareixent i l’únic que continua i, si cap, més fort que mai, és el CB Pardinyes.

Les pistes on s’han disputats els partits: han estat al camp del Leridano, al camí de Corbins; a la pista d’estiu d’Orvepard (centre cívic veïnal); a la pista del col·legi públic Pardinyes, del carrer Anastasi Pinós (durant 20 anys, del 1973 al 1993), a la pista a l’aire lliure, del carrer Ramón Argilés (etapa Doux).

També es dóna compta que els equips de bàsquet de Pardinyes han disputat partits a l’antic Pavelló Antorxa dels Camps Elisis, al Pavelló de Pardinyes (des de 1993) i al de Barris Nord (on l’equip sènior del CB Pardinyes juga els partits de la lliga EBA, a partir de 2013).

Els objectius del CB Pardinyes, segons els seus Estatuts, són el desenvolupament i la pràctica continuada de l’activitat física esportiva sense finalitat de lucre. I la principal activitat esportiva de l’entitat és la participació dels equips de bàsquet en competició de caràcter federat (actualment té 11 equips inscrits).

Encara que des de la Temporada 1966/67 Pardinyes havia format equip de bàsquet femení i venien participant en torneigs escolars, exhibicions, altres competicions i campionats col·legials. El Club de Bàsquet Pardinyes, com a tal, va començar amb un equip escolar federat la Temporada 1974-75, de la ma del mestre del col·legi del barri, Daniel García i de l’esportista, Enric Roselló, recolzat per una vintena de famílies, gairebé sense pressupost. L’objectiu principal era poder participar en competicions a nivell federat i, poc a poc, ho van anar aconseguint, arribant a tenir 85 socis la temporada 1986-87, creixent constantment fins arribar la temporada 2016-2017 a tenir 170 socis i un pressupost de al voltant dels 80.000 €uros, destinats a la participació en competició dels 11 equips inscrits en diferents categories, des de la base fins la lliga EBA.

Els primers partits de bàsquet que es té coneixement que es van disputar al barri van ser al camp de la carretera de Corbins. Eren de bàsquet masculí per part de l’equip CB Huracans i els primers equips que van dur el nom de Pardinyes van començar a jugar-se a partir de la temporada 1966/67 amb equips femenins: Pardiñas, Escola de Formació Professional de Pardinyes i CB Pardinyes.

No va ser fins la Temporada 1980-81 que el CB Pardinyes va començar a competir amb equip de bàsquet masculí. Des d’aleshores fins ara sempre ha tingut equips masculins federats participant en competicions.

El bàsquet femení a Pardinyes es va començar a jugar a nivell escolar (mini-bàsquet), va arribar a jugar en la màxima categoria amb l’equip sènior (Primera Divisió Catalana de bàsquet femení), la temporada 1986-87. La temporada 1989-90, desapareixen els 3 equips femenins de bàsquet que tenia i 10 anys després, la temporada 1998-99, el CB Pardinyes torna a formar equips femenins que desapareixeran definitivament la Temporada 2003-2004.

El CB Pardinyes masculí ha enregistrat ascensos sense parar a partir de l’any 2007 que assoleix la categoria Territorial (la Provincial). El 2008, puja a Tercera Catalana. El 2009, a Segona Catalana. L’any 2010, a Primera Catalana. El 2011, a Copa Catalunya (amb la presidenta Ramona Cuenca) i des del 2012, està competint a la Lliga EBA (sota la presidència de Jordi Mauri), mantenint l’equip sènior en aquesta categoria, destacant l’excel·lent Temporada 2016-2017, com la millor de la seva història, a l’ocupar els primers llocs de la classificació i disputar el play-off d’ascens.

Primera Etapa: Els iniciadors

Dos amants del bàsquet, els recordats Vicenç Farnós Borrás, Guardia Urbà de l’Ajuntament de Lleida (Fina Calle) i el seu ajudant Vicente Valverde, van decidir la temporada 1966/67 agrupar unes quantes joves esportistes que practicaven bàsquet a la pista d’Orvepard i convèncer-les per crear el primer equip de Baloncesto Femení de Pardiñas. Aquesta va ser la primera etapa del bàsquet a Pardinyes que enllaça amb la formació del CB Pardinyes.

Els impulsors del CB Pardinyes

Daniel García ha estat lligat 26 anys amb el bàsquet, essent impulsor i dirigent del CB Pardinyes, des de l’any 1973 fins l’any 1993, com a president del Club i va continuar en la Junta fins l’any 1995.

Enric Roselló va ser jugador i entrenador de diferents equips de bàsquet, entre ells el del CB Pardinyes, femení i masculí. Va estar des del principi amb Daniel García i va haver de deixar l’esport degut una malaltia greu detectada el 15 d’octubre de 1991-

Durant aquests anys, el CB Pardinyes de la ma de Daniel García (president), Enric Roselló (entrenador), Ramon Enfont (delegat), i d’altres entrenadors i directors tècnics dels equips masculins i femenins com Alfredo Badia, Gabino Navarro, Esther García, Pere Nogués, Carles Roselló, Guillermo Mesalles... va anar creixent com a club de bàsquet assolint els primers llocs de la classificació en diferents categories en les que van participar.

Aquest creixement va anar seguit de la creació de nous equips masculins, femenins, de l’Escola de Bàsquet Pardinyes i de la reivindicació constant d’un pavelló per entrenar i jugar ja que ho feien al pati de l’escola de Pardinyes. Al final es va construir el pavelló i es va inaugurar l’1 de maig de 1993, passant a entrenar i jugar en aquest pavelló el CB Pardinyes.

Al president Daniel Garcia Arroyo, qui havia estat 16 anys al capdavant del Club, el substituiria Miguel Angel Nogués Bel, qui continuaria la seva tasca fins la temporada 1993-1994.

Roberto Mesalles Caravaca és el tercer president. A Mesalles, el va rellevar Armengol Tolsa Badia qui arriba a la presidència del CB Pardinyes la temporada 1996-97 perquè el seu fill Matias jugava amb l’equip. A Paco Ermengol el substituirà, com a president La temporada 2002-03, Pere Nogués Tapia i després accedirà a la presidència, Ramona Cuenca Marín, la Temporada 2007-08, primera dona presidenta del Club. Jordi Mauri Sangenís, és el setè president del Club i durant el seu mandat té lloc, l’ascens a la lliga EBA, la celebració del 50 Aniversari del CB Pardinyes (1966/67-2016/17) i la classificació del primer equip per disputar el Play Off d’ascens a la categoria de plata.

Exposició del 50 Anys de Bàsquet

El CB Pardinyes completa els actes del 50 Aniversari amb l’exposició de 250 fotografies que es poden veure, de 7 a 9 del vespre, a la sala Rogeli Aragonés fins el 9 de juliol. Una mostra que ha estat coordinada i dirigida pel president de la Comissió d’Esports d’Orvepard, Joan Torné, amb la col·laboració de Mariluz Pernia i Santi (ex-vidres Pardinyes).

Theme by http://canadapharmacyonline.net/ and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer